Ponad 3/4 gatunków roślin uprawnych w Europie rośnie i wydaje plon dzięki pszczołom i innym owadom zapylającym. Niestety zapylacze są w niebezpieczeństwie. Ich liczba drastycznie maleje… przez nadmierną chemizację rolnictwa oraz zanikanie naturalnych siedlisk. Aby ratować pszczoły niezbędny jest zakaz stosowania szkodliwych środków, ale pomóc można również dokonując odpowiedzialnych wyborów podczas zakupów w sklepie spożywczym i ogrodniczym.
Pszczoły i ludzie — mamy problem!
Wyobraź sobie, że nie możesz zjeść jabłek, truskawek czy wiśni; na twoim stole nie ma ogórków, pomidorów, cukinii, przypraw ziołowych, migdałów, herbaty z cytryną i miodu.
Jak zostać pszczelim bohaterem / pszczelą bohaterką?
- Kupuj żywność produkowaną w ekologicznych i lokalnych gospodarstwach.
- Unikaj produktów z roślin z upraw wielkoobszarowych (kukurydza, soja, rzepak, słonecznik) hodowanych poza UE.
- Unikaj żywności z organizmów modyfikowanych genetycznie.
- W miarę możliwości kupuj miód od lokalnych, znanych Ci pszczelarzy, którzy właściwie dbają o swoje pszczoły.
- Kupuj pszczele produkty z Polski, unikaj miodów z krajów, w których środki owadobójcze stosowane są na dużą skalę.
- Absolutnie nie stosuj środków owadobójczych zawierających neonikotynoidy.
- Jeśli to możliwe, unikaj w hodowli roślin jakiejkolwiek chemii ― szukaj naturalnych zamienników (bez względu na to, czy na działce czy na balkonie).
- We własnym ogrodzie ― nawet jeśli jest bardzo mały ― hoduj rośliny kwietne, lokalne, różnorodne, kwitnące w różnych porach roku.
- Zostaw choć kawałek ogrodu półdziki, nie koś go, nie przekopuj zbyt często.
- Nie wypalaj traw, nie pal liści.
- Stwórz warunki do wylęgu i gniazdowania dzikich owadów zapylających.
Nasze przedszkolaki pomagają jak potrafią. Adoptowaliśmy już pszczoły, a kolejnym krokiem będzie poszerzanie wiedzy na temat ochrony pszczół i innych zapylaczy.
Każde z nas może pomóc. Każde z nas może zostać pszczelim bohaterem😊